over Kruis-11

en over Roelof Krijgsman

Ik ben Roelof Krijgsman, geboren in Wageningen (1971) en getogen in Bennekom. Ik heb gestudeerd in Delft (TU Bouwkunde) en daarna gewoond en gewerkt in diverse plaatsen in de Randstad (Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Dordrecht). Sinds 2014 woon ik met mijn kinderen in Geldermalsen, in een grondig gerenoveerde jaren-30 woning en werk ik aan huis in de door mij zelf ontworpen #11-studio.

architect

In de architectuur heb ik gewerkt bij UNstudio, Benthem Crouwel architecten, Bureau Bouwkunde Rotterdam, De Bever architecten en EGM architecten. Bij EGM ben ik projectleider en directievoerder van het nieuwbouw ziekenhuis Erasmus MC geweest en was ik 5 jaar partner bouwtechniek & organisatie. De afgelopen jaren ben ik regelmatig gastdocent geweest op de TU in Delft en aan de HU in Utrecht.

Muzikant

In de muziek ben ik opgeleid door Jacques de Miranda op gitaar en Jan van Rossum voor de theorie (eindexamen VWO). Ik heb een aantal jaren pianoles gevolgd, maar ik beschouw mezelf op dit instrument autodidact. Accordeon heb ik leren spelen bij Erik Vermaak en Paula van Wanrooy. Improvisatie leerde ik on the job en in workshops bij onder meer Ferdi Schukking. In restaurant ’t Koetshuis in Bennekom heb ik 8 jaar live-achtergondmuziek gespeeld op gitaar en piano. Ik heb gezongen in het Westerkerkkoor in Amsterdam. In Dordrecht heb ik gespeeld in een accordeon-orkest. Sinds de middelbare school heb ik gespeeld in popbandjes (o.m. Nederzoenen, Bedtimestories) en daarmee diverse tournees naar Frankrijk ondernomen. In die tijd heb ik een handvol eigen nummers geschreven en opgenomen. Nu speel ik regelmatig samen met lokale muzikanten.

Interview bijSRC over 10 jaar Kruis-11 en de LP “Swingen aan de Linge”

De term komt uit de harmonieleer. Kruis-11 (#11) is een noot precies in het midden van een octaaf. Hij klinkt lelijk, maar gecombineerd met de juiste noten en gespeeld op het juiste moment geeft de noot spanning en lost daarna op.
Daarnaast is 11 ook gewoon mijn geluksgetal.

Zo klinkt een #11:

Kruis-11
Stationsweg 16
4191 KK Geldermalsen
email: roelof.krijgsman@kruis-11.nl

Contact